Cele mai simple entități vii și în același timp unitatea fundamentală care stă la baza organizării tuturor sistemelor biologice este celula.

G. Zarnea (1983)

Ulysse Aldrovandi

Ulysse Aldrovandi - renumit naturalist enciclopedist

 Ilustrul naturalist italian s-a născut la Bologna, în anul 1522, şi a murit în anul 1605, în același oraș. Urmează studiile superioare la Universitatea din Bologna şi Padova, iar în anul 1553 obține titlul de doctor în medicină.

În anul 1568 înființează o grădină botanică şi un mare muzeu botanic şi zoologic în Bologna, unde şi-a desfășurat întreaga sa activitate.

Citește mai departe:Ulysse Aldrovandi

Andrea Cesalpino

Andrea Cesalpino - Renumit naturalist al secolului al XVI-leaMarele naturalist Andrea Cesalpino (1519-1603) s-a ocupat cu studiul diverselor domenii ale biologiei, reușind să obțină rezultate interesante de mare importantă pentru dezvoltarea științelor biologice.
S-a născut în anul 1519 la Arezzo și a murit în anul 1603 la Roma.
Din copilărie a fost atras de studiul științelor naturii. El a studiat la Pisa filosofia şi medicina, iar la vârsta de 35 de ani a devenit profesor de medicină și farmacologie, precum şi directorul grădinii botanice din Pisa.
Datorită meritelor sale este chemat la Roma de Papa Clemens al VLII-lea pentru a fi medicul său personal.

Citește mai departe:Andrea Cesalpino

Andre Vesale

Andre VesaleAndre Vesale (1514—1564) (pe numele adevărat Wesel) s-a născut la Bruxelles, în anul 1514. Vesale este primul anatomist modern, unul din cei mai mari biologi ai tuturor timpurilor, spirit îndrăzneţ, certat cu superstiţiile alimentate de clerul reacţionar, înrudit ca temperament şi destin cu Columb, Vasco da Gama, Durer, Paracelsus şi alţi mulţi deschizători de drumuri noi în epoca sa.

Andre Vesalevroia să pătrundă în tainele naturii şi drumul cel mai scurt pentru atingerea acestui ţel era medicina, de aceea pleacă să studieze medicina, la început la Lowen, iar apoi la Paris, unde l-a avut profesor pe anatomistul Jacques Dubois.

Care era situaţia medicinei la începutul secolului al XVI-lea?

Citește mai departe:Andre Vesale

Conrad Gesner

Conrad Gesner

Conrad Gesner (1516—1565), marele naturalist, medic filolog și bibliograf elvețian s-a născut în anul 1516, la Zurich. Părinții săi erau săraci. Ei au murit când Conrad Gesner era încă copil. Educaţie i-a dat unchiul său Zwingli, care nu era bogat şi nici prea învăţat. Se părea că din acest băieţaş nu putea ieşi nimic altceva decât un mic meşteşugar. Nu-l încânta nimic, nici frumoasa uniformă de ostaş, nici clinchetul pintenilor, nici bogăţia.

Citește mai departe:Conrad Gesner

Paracelsus

philippus aureolus theophrastus paracelsusParacelsus (1493—1541) întemeietorul medicinii experimentale. 

Paracelsus, pe numele adevărat Theophrastus Bombastus von Hohenhein s-a născut la Basel. Contemporan cu Luther, din a cărui fire dârză şi fanatică avea şi el ceva, Theophrastus Bombastus von Hohenheim nu era medic cu diplomă, ceea ce nu l-a împiedicat însă să fie „întemeietorul medicinii moderne”.

Tatăl lui Paracelsus a fost, la început, învăţător, apoi medic, iar mama lui, infirmieră de spital. De la ei a moştenit dragostea pentru secretele organismului viu, grija pentru om şi trupul său. Fire contradictorie, puternic dotată, Paracelsus n-a fost numai victima adversarilor săi, ci şi a propriilor sale calităţi şi defecte.

Citește mai departe:Paracelsus

Mai multe articole...

  1. Miguel Servet

Biologi români