Atunci când o celulă embrionară sau universală se specializează, ea nu dobândește proprietatea care-i imprimă caracterul, decât în dauna celorlalte proprietăți cu care era în mod primitiv înzestrată.

Emil Racoviță (1896)

Nehemiah Grew

Nehemiah Grew - fondatorul anatomiei plantelor

Marele naturalist englez s-a născut în anul 1628 la Warwickshire și a murit la Londra în anul 1711. A studiat medicina la Cambridge și Leiden, după terminarea studiilor stabilindu-se ca medic la Londra. În anul 1677 datorită meritelor sale științifice devine secretarul Societății regale din Londra.

Naturalist pasionat s-a preocupat toată viața de structura plantelor și a părților lor componente, împreună cu marele naturalist Marcelo Malpighi, colaboratorul său a pus bazele anatomiei plantelor.

Lucrarea sa principală este intitulată „Anatomia plantelor”, a  apărut în Anglia în anul 1682. Ea cuprinde o vastă contribuție originală în domeniul al biologiei vegetale. El descrie numeroase organe ale plantei, vasele conducătoare, stomatele, diferitele tipuri de țesuturi vegetale etc.

Nehemiah Grew se numără printre primii anatomiști vegetali care au înțeles că bobița de polen reprezintă elementul sexual masculin la plante, susținând și argumentând existența sexualității în lumea vegetală. Se crede că Grew nu a ajuns singur la această idee, ci în urma sugestiilor date de un alt savant englez, Millington.

În descrierile prezentate în lucrările sale, el demonstrează că nu înțelegea și nu putea să explice pe deplin rolul diferitelor părți componente ale florii, stabilind analogii cu lumea animală, asemănând anterele cu testiculele, polenul cu sămânța animalelor iar pistilul cu penisul animalelor.

Ca și numeroși naturaliști ai timpului său, Nehemiah Grew a fost un deist convins, care pleca de la ideea că Dumnezeu a creat plantele și animalele, dând explicații formale, fanteziste și mecaniciste diverselor procese pe care le observa în natură. Cu toate astea, Nehemiah Grew rămâne pentru istoria biologiei întemeietorul anatomiei plantelor și descoperitorul țesuturilor. 

Prev Next
hipocrate-parintele-medicinii

Hipocrate (460—377 î.e.n.) s-a născut în insula Cos din Marea Egee. Încă din tinereţe Hipocrate a fost bine cunoscut ca medic care umbla prin sate şi vindeca oamenii nevoiaşi. Această activitate desfăşurată înc...

Read more