Dacă unii au considerat acum câțiva ani că epoca de aur a marilor descoperiri în biologia moleculară a fost depășită, cea mai recentă, aceea a genelor „divizate”, arată că, din contra, ideile cele mai solid înrădăcinate sunt deschise discuțiilor și că organizarea vieții este chiar mai neașteptată și mai pasionantă decât s-a putut imagina.

A . Danchin & P. Slonimski (1956)

Antony van Leeuwenhoek

Antony van LeeuwenhoekMarele naturalist olandez s-a născut la Delft, în anul 1632, și a murit în anul 1723, în același oraș. Îndeletnicindu-se încă din tinerețe cu meșteșugul de șlefuire a lentilelor, Leeuwenhoek își construiește unul din primele microscoape, care avea o putere de mărire de 150-200 de ori.

Microscopul său, de o construcție foarte simplă, îl ajută să intre într-o lume necunoscută. El este primul care a văzut un organism microscopic unicelular.

Citește mai departe:Antony van Leeuwenhoek

Georges Louis Buffon

Georges Louis Buffon

Marele naturalist Georges Louis Buffon s-a născut la Montbard nu de­parte de Dijon, în anul 1707, în acelaşi an cu ilustrul naturalist su­edez Charles Linne, şi moare la Paris în anul 1788.

În tinereţe a călătorit în Franţa, Italia şi Anglia. În Italia este profund impresionat de capodoperele sculpturii, picturii şi arhitec­turii, de pitorescul munţilor, văilor şi al vulcanilor.

În Anglia, după ce se perfecţionează în cunoaşterea limbii en­gleze, traduce diferite lucrări de matematică, fizică şi ştiinţe naturale. Aşa, studiază şi traduce din operele lui Newton, pentru care avea o mare admiraţie. Apoi, în anul 1735, traduce vestita operă a botanistului Hales, intitulată:  ”Vegetable statistics” (Statistica vege­taţiei), apărută în anul 1726.

Citește mai departe:Georges Louis Buffon